Laktati

     Prilikom stvaranja energije u mišićima kao nusprodukt nastaju laktati. Čak i tijekom mirovanja također se stvaraju male količine laktata. Za vrijeme rada niskog intenziteta stvaraju se količine laktata koje tijelo uspijeva razgraditi i ne stvaraju problem (u jetri se ponovno pretvaraju u glukozu, jer su laktati ustvari vrsta ugljikohidrata, no postoje još neki mehanizmi za rješavanje laktata). Problem nastaje kada se poveća intenzitet rada pa količina proizvodnje laktata prijeđe količinu koje tijelo uspije razgraditi. Proces proizvodnje laktata exponencijalno raste kada mišići pređu u anaerobnu zonu, dakle kada postoji manjak kisika tijekom stvaranja energije. Zbog nakupljanja laktata povećava se cjelokupna kiselost tijela koja stvara probleme i otežava rad. Nakon određenog vremena dolazi do blokade proizvodnje energije  i vaša brzina drastično pada (ovo ste vjerojatno osjetili već :) ).
     Tri vrste treninga mogu pomoći u ublažavanju gornjeg problema: 1. trening za povećanje opskrbe kisikom 2. trening efikasnosti razgradnje laktata 3. trening za razvijanje otpornosti na rad u zakiseljenom stanju. 
     Svrha testiranja jest određivanje zona treninga za ove tri vrste treninga. Nadalje dobro je raditi i periodičke provjere kako bi se vidjelo da li trening koji se provodi daje rezultate (ako ne potrebno je mijenjati jer znači da se organizam naviknuo na trenažno stanje).
    Na slici su moji rezultati testova ove godine iz 3. i 5. mjeseca. P je krivulja snage, HR je krivulja pulsa. Dakle nakon 2 mjeseca treninga za istu snagu, manji puls i manja koncentracija laktata, rezultat=pobjeda na utrci!

Mjerenje se radi na opremi s powermetrom i pulsmetrom.
Princip je prenosiv i na trčanje.
Informacije o uslugama mjerenja i podešavanja zona treninga dostupne su putem e-maila.



Popularni postovi