C1 utrka Premantura 2013

 11.4. dolazimo navečer u Pulu i odmah na spavanje...

12.4. doručak, kava u Premanturi i onda trening na stazi. Dolazimo na stazu neposredno nakon prestanka kiše. Prvi ulazimo na stazu (svjetski prvak je došao cca 1h iza nas ). Obilazimo lagano stazu i snimamo dijelove koje ćemo trenirati. Staza je tad još bila mokra i kamenje vrlo klizavo što je zadavalo dodatne brige na već extremno napornoj stazi. Geba se još jednom pokazao da je vrhunski stručnjak i kad je kamenjar u pitanju! Nakon što je pogledao moj prolaz po spustu, prolaz svjetskog prvaka i ekipa profesionalnih timova rekao je "dobro, ovo je odlično idemo dalje". Natrenirali smo teške dijelove i nakon toga sam dobio potrebno samopouzdanje i sigurnost jer mi je ovo prva utrka na takvom terenu.  S raspisa se činilo da je staza sudeći po visinskom profilu ustvari lagana, jer ima samo 140m uspona po krugu, 5km duljine i najžešći uspon je 15%. Ali...oštre stijene ometaju vožnju na svakom koraku, hoćeš nizbrdo ili uzbrdo! tako da sam već i nakon treninga osjetio iscrpljenost i pad koncentracije.














video treninga prvog spusta #1
video treninga prvog spusta #2


13.4. dan utrke


Doručak, i odmah na stazu, dost rano, već oko 8h. Raspremamo naš kamp koji se sastojao od vojnog šatorskog krila i stalka napravljenog od betonskog željeza fi 10mm. Nakon prijave krećemo u probni krug. Ulazim na startnu liniju da isprobam ukopčavanje i dolazi mi kretenska ideja da odmah odem u sprint, i kako sam bio krenuo u maloj brzini prebacujem 5 brzina više i odmah stišćem ko manijak...rezultat...PUCANJE LANCA! oo, nema rezervnog lanca za 11 brzina...Geba smiruje situaciju i skraćivanjem uspijeva pokrpati lanac...krećemo u probni krug...staza je sad puno bolja jer se dosta kamenja posušilo ali ne i sve. Obišli krug, ništa se značajno nije promijenilo, sve odveženo ležerno i sigurno. Do starta utrke pogledali smo utrku master i kadetskih kategorija i onda na zagrijavanje.
Na startu sam negdje u 4. redu i svi smo maximalno nabijeni jedni na druge, osim prvog reda, oni su kulturno razmaknuti.

START!!!

video snimka starta utrke

Poprilično dobro startam i dolazim mislim s prvih 20-ak vozača na spust i onda kreće pakao...ja sam si zamislio da će se tu formirati jednostruka kolona, ali to je bilo sve osim jednostruko :)...ovaj leti lijevo, ovaj desno nešto pokušava, vozač ispred mene pada i preprečuje se (ne sjećam se kako sam ga obišao!). Dolazimo dolje i tu se nastavlja singletrack s kratkim i strmim usponima i tu već ekipa gura jer su već uspjeli probušiti gume ali naravno ne miču se! I sad se događa nešto zanimljivo, naime gledam malo malo nekom ispao bidon...o mislim si vi nećete daleko...nakon par metara spuštam pogled i vidim da nema ni mog bidona! Dobro ajd reko neću umrijeti bez bidona u prvom krugu...Prolazimo prvi krug i poprilično se dobro držim. Dolazim  feed zonu...Geba s druge strane feed zone hvata povijesne snimke...BIDON...aaa, šta?...STAJEM...Daju mi bidon dečki iz Keindl sporta. Naime Geba i ja smo se bili dogovorili da će mi bidoni trebati u 2 i 4 krugu pa nije bio spreman na ovu izvanrednu situaciju. I onda ide serija istih događaja: pokupim bidon u feed zoni, ispadne mi na prvom spustu koji je 300m iza. U 3. krugu već razmišljam kako to nije održivo i da će biti pravo čudo ako izdržim još koju minutu bez vode. I onda odlučujem na jednom dijelu stati i pokupiti nećiji bidon i krećem dalje. Taj sam uspio popiti do kraja i to je sve od hidratacije tijekom utrke. Bila je još jedna zanimljiva situacija glede toga...već očajan gledam lika koji je očito odustao i molim ga za bidon, na eng i hr jeziku ali ništa, samo hladni pogled i misao GUBI SE. Inače, bilo je puno stvarno nesportskih poteza ali to sve dio igre.Bilo je i fer playa jer je recimo Skuzin dobio CO2 pumpu od vozača koji je rasjekao gumu pa mu nije bilo spasa a Skuzinu je pomogla. Imao sam jedan manji pad...

Nakon 1:40 utrke 3. mjesto KUP hrvatske, 36. mjesto ukupno u ELITE kategoriji i ostao sam u krugu s pobjednikom. Vrlo zadovoljan učinjenim.
Na utrci je bilo 70 vozača u ELITE kategoriji iz 17 država svijeta, neki su potegnuli čak iz Japana, većinom su došli državni prvaci.
Na kraju moram reći da je bicikl fenomenalan (o tome uskoro više), a i gazda mu nije u lošoj formi :)!

Popularni postovi